BorHíd Fesztivál ESZTERGOM 2016 – festival vína v Ostrihome

ŠTÚROVO/Ostrihom 7. október 2016 – Milovníci vína si opäť prídu na svoje a aj mladí ľudia, ktorí majú radi dobrú hudbu. Od 7.10. 2016 začína v Ostrihome trojdňový BorHíd Fesztivál. Organizátori sľubujú, že okrem skvelého vína sa môžeme tešiť aj na najznámejšie undergroundové kapely. Prinášame vám rozhovor s Peterváry Katou, programovou riaditelkou festivalu,  Moriani Consulting Kft.
borhid festival 1 20161007 1286528490

 
Sotva sa skončil v Esztergome (Ostrihom) jeden z najväčších festivalov  Ízek-Korok-Hangulatok, (Chute-Veky-Atmosféra) prichádza trojdňový populárny festival vína BorHíd Fesztivál. Čím sa líši príprava tohoto festivalu?
Festival Ízek-Korok-Hangulatok, je  predovšetkým  zameraný na jedlá a celkovú stredovekú atmosféru. Tohtoročný, už štvrtý ročník BorHíd Fesztivalu, je predovšetkým zameraný, ako už aj názov napovedá, na víno. Všetko bude o víne. Koncerty, programy, výstava. Tento rok bude zastúpených 25 vinárstiev po celej promenáde pri Malom Dunaji.
Môžete mi povedať z akých oblastí pochádzajú vinári?
Náš festival je čoraz populárnejší medzi vinármi a sú zastúpené takmer všetky vinárske oblasti v Maďarsku. Napríklad:  Szekszárd Csongrád, Villány, Etyek, Badacsony, Tokaj, Pécs, Eger, Balaton, Csopak a, samozrejme, prichádzajú vo veľkom počte aj z okolitých miest. Moje obľúbené víno  je Tahitótfaluból – jahodové víno.
Vedeli by ste spomenúť nejaké známe vinárstva, ktoré budú na festivale?
Samozrejme. Medzi inými tu bude Vinárstvo Lapos, Kontyos Borház a nesmieme zabudnúť ani na okolité vinárstva.  Každý vinár prináša svoje  ocenené vína,  ktoré si návštevníci festivalu môžu vychutnať.
Ale nielen víno a jeho ochutnávka priťahujú návštevníkov na tento festival…  
To je pravda. Dalo by sa povedať, že je to rodinná udalosť pre všetky vekové kategórie, deti, dospelých aj seniorov. Najviac na BorHíd Fesztivál príde mladých, ale snažili sme sa aj pre deti nájsť možnosť vyblázniť sa. Zábavný park Elizabeth  je pripravený pre ne. Premiéru bude mať Stihl Timbersports tím, čaká nás charitatívna aukcia fotografií mladej fotografky Majtényi Kingy z Ostrihomu – jej fotografická séria o Ženách a víne. Výťažok bude venovaný internej klinike nemocnice Vaszary Kolos. Fotovýstavu budú môcť návštevníci vidieť počas troch dní a aukcia sa uskutoční v nedeľu večer o pol šiestej, na trhovisku. Myslím, že fotografie sú krásne a v každom byte  sa pre ne určite nájde miesto.
Ešte sme nehovorili o koncertoch. Myslím, že tie tiež veľa ľudí s nadšením očakáva. 
Koncepciu programu sme chceli hlavne smerovať na undergroundové kapely. Na  festivale  budú kapely, ktoré už u nás boli, ale sú natoľko populárne a obľúbené medzi návštevníkmi festivalu, že sme ich opäť zavolali. Mená hovoria samé za seba – kapela Irie Maffia, 30Y alebo kapela Belga, do programu  sme sa rozhodli zaradiť napriklad aj Bagossy Brothers Company, ktorá tento rok oslavuje svoje 10-ročné jubileum, Magashegyi Underground , Balkán Fanatik alebo  Fish…
Nedávno ste sa zmienili o tom, že BorHíd Fesztivál sa, okrem prezentácie známych vinárov a viníc, snaží medzi mladšími vekovými skupinami presadzovať  kultivovanú konzumáciu vína.
Prvá a najdôležitejšie je kvalita vína. To je dôvod, prečo sme pozvali vyššie spomínané vinárstva. Dôraz je kladený nie na spotrebu, ale na degustáciu. Samozrejme, že sú potrebné niektoré ďalšie súčasti: syr, orechy, šunka, sušené ovocie, atď., ktoré prispievajú k rozvinutiu chute vína. A to všetko korunuje zmysluplná konverzácia v príjemnej spoločnosti.To je to čo chceme mladým ľuďom sprostredkovať.
Ako vnímate fakt, že tento festival sa koná v rovnakom čase ako jarmok Šimona-Júdu v Štúrove?
Zorganizovať festival nie je jednoduchá záležitosť. Keď sa v Štúrove zatvoria brány kúpaliska, jarmok je posledná veľká akcia v roku. Tu si môžu ľudia cez deň nakúpiť, ale veríme, že na dobrý program a na ochutnávku vína príde veľa ľudí nielen zo Štúrova, ale aj z okolia či prišli na jarmok.  Počas štyroch rokov sa u nás veľa ľudí na festivale cítilo dobre. Tento rok organizátori Štúrovského jarmoku tiež organizujú vínnu uličku a koncerty, no verím tomu, že si nebudeme vzájomne konkurovať  a každého štúrovčana očakávame na BorHíd Fesztivale.
 
Ďakujem za rozhovor
Telek Ľudovit

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email