Kinek jó ez a helyzet?

ŠTÚROVO/Gombaszög 14. júl 2017 – A Népszabadság megszűnése és annak körülményei felkavarták a sajtószabadság helyzetéről szóló párbeszédet. A Gombaszögi Nyári Táborban lefolyt vitán meghívott vendégek szorosan érintettek ebben a témában. Murányi András, a Népszabadság utolsó főszerkesztője Huth Gergellyel, a kormányközeli Pestisrácok.hu főszerkesztőjével vitázott. Moderátorként Gazdag József kérdezte a feleket, aki rendszeresen publikál magyar sajtótermékek felületén.
gombaszog 2017 - 4 nap 1 20170715 1696774004

Gazdag első körben a magyarországi Soros kampány felől érdeklődött az újságíróktól, mi a véleményük, és vajon tényleg lehet-e antiszemitának nevezni ezt. Murányi válaszát azzal kezdte, hogy ha az lenne a kérdés, szobrot állítana-e Soros Györgynek, nem lenne egyszerű a válasz. Azért, mert egyszerre egy a rendszerváltást és az ország demokratizálódását elősegítő egyénről van szó, de egyben egy nagytőkésről is beszélünk. Az antiszemitizmus kérdésére pedig szerinte egyértelmű a válasz, elég csak megnézni a harmincas évek német propagandáját. Huth először is kijelentette, hogy nem reszortja védeni a kormányt. Szerinte kommunikálni kell a lakosság felé Soros tevékenységét, ami sérti a nemzetállami érdekeket, és az antiszemitizmus vádja nevetséges. Magyarázata, hogy a Magyar Kormányt Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke is megvédte az antiszemitizmus vádjával szemben. Erre a volt főszerkesztő válasza, hogy nem meglepő, mivel ugyanúgy Arthur J. Finkelstein a magyar és az izraeli kormány tanácsadója. Konklúzióra nem jutottak, mivel egyikük a kampány antiszemita jellegéről beszélt, a másik fél viszont az a kormány antiszemitizmusának vádját cáfolta.
 
Így már a parázs vita az előtt kialakult, mielőtt a sajtószabadság helyzetére terelődött volna a szó. A vendégek magyarországi sajtószabadság állapotáról alkotott véleményét egy tízes skálán adott számmal szemléltették. Murányi jó indulattal egy hármast adott, ahol az egyes a legrosszabb, a tízes pedig a legideálisabb állapotot jelenti. Huth először egy tízest mondott, majd az érvei után ezt módosította kilencesre. A közönség jót derült a Pesti Srácok igazgatójának számain. Murányi szerint a sajtószabadság helyzetét a Népszabadság megszűntetése és az állami hirdetések megoszlása a médiumokban mutatja. A piaci alapon nehéz a megélés, de a hirdetésekkel még inkább torzítják a helyzetet. Ezzel szemben Huth a 2010 előtti állapotokra hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy a nagy multinacionális cégek pedig nem hirdetnek a jobboldali médiumok felületén.
 
Bár a Gombaszögi Nyári Táborban megtartott vita során mindkét fél kifejthette véleményét, nem közeledtek az álláspontok. A vita videofelvétele megtekinthető a rendezvény Facebook-oldalán.
 
Péntek este a rendezvény a könnyűzenei koncertekkel folytatódik. Gombaszögön ezen a napon színpadra áll az Aurevoir, a Renton and the Error Jam, a Parno Graszt, a Tankcsapda és a Korai Acoustic Instrumental.
 
A tábor zárónapján, szombaton sem unatkoznak majd a táborozók. Szalay Zoltán, az Új Szó főszerkesztője Molnár Judittal, a Szabad Újság korábbi főszerkesztőjével beszélget arról, hogy vajon van-e politikai befolyás a hazai magyar sajtóban. Ezen a napon Grecsó Krisztián lesz az Irodalmi sátor vendége. Fellép az USEME, a párkányi jóvilágvan és a Quimby.
 
Ezen a napon a szervezők szeretnének kedveskedni a helyi lakosoknak: a gömöriek szimbolikus egy euróért válthatnak napijegyet. További információk a www.gombaszog.sk honlapon és a hivatalos Facebook-oldalon.
 
 
(Izsák Gergely)
fotó Kovács Krisztián

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email