Mimoriadna situácia v obci Chľaba, Dunaj môže zatopiť jedinú cestu, ktorá obec spojuje so zvyškom okresu

CHĽABA 17. september 2024 – Kým hlavné mesto Slovenska bojuje s veľkou vodou, juh Nitrianskeho kraja sa na ňu ešte len pripravuje. Ako informuje Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja, v obci Chľaba (okr. Nové Zámky) je od dnešného večera vyhlásená mimoriadna situácia.

Hladina Dunaja stále stúpa a podľa hydrologických predpovedí by mala rieka v tejto oblasti kulminovať až vo štvrtok v priebehu dňa. Chľabu spája so zvyškom okresu cesta III. triedy, ktorá je v správe Nitrianskeho samosprávneho kraja. Trasa cesty kopíruje breh Dunaja. „V utorok večer je vozovka ešte suchá, no očakávame, že v prebehu stredy to tak už byť nemusí. Na prípadné zatopenie cesty nečakáme so založenými rukami a pripravujeme sa aj na scenár, že by táto obec ostala odrezaná od okolitého sveta. Od dnešného dňa sú v Chľabe v pohotovosti aj dobrovoľní hasiči,“ hovorí riaditeľ Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja Peter Privalinec.

Jediná prístupová cesta do Chľaby v smere od obce Kamenica nad Hronom bude na základe rozhodnutia od stredy 18. septembra uzatvorená až do odvolania. Linka regionálneho dopravcu č. 404 448 Štúrovo – Chľaba bude obsluhovaná len v úseku Štúrovo – Kamenica nad Hronom. Dopravné spojenie medzi Chľabou a Štúrovom zabezpečia medzinárodné vlaky. „Vybrané tri spoje v priebehu najbližších dní zo a do Štúrova zastavia mimoriadne aj v tejto obci. Cestujúci by mali nastupovať do prvého vozňa,“ informuje po skončení krízového štábu Okresného úradu v Nových Zámkoch Jakub Takáč z Komunikačného oddelenia Nitrianskeho samosprávneho kraja.

V Chľabe dnes ostane posledný vypravený autobus dopravcu, spoločnosti Arriva. „Ten bude od stredy zvážať ľudí kyvadlovou dopravou z obce na železničnú zastávku a späť,“ pokračuje Jakub Takáč.

V Chľabe a v neďalekom Kováčove sú aj zariadenia sociálnych služieb, v ktorých je približne 270 klientov. Stravovanie a ich zásobovanie zabezpečia Ozbrojené sily SR v súčinnosti s obcou. „Vojaci pomôžu aj so zásobovaním samotnej obce. K dispozícii by mali byť už v skorých ranných hodinách. Veľká vďaka patrí miestnemu starostovi, ktorý je na mimoriadnu situáciu zodpovedne pripravený. V Chľabe napĺňajú vrecia s pieskom a preventívne postavili už aj hrádze na okraji obce, aby ochránili svoje územie,“ dopĺňa riaditeľ Úradu NSK Peter Privalinec.

Vlaky s mimoriadnou zastávkou v obci Chľaba
Štúrovo – Szob
7:27 hod. EN 477 Metropol
17:27 hod. EC 279 Metropolitan
19:27 hod. EC 173 Hungaria
Szob – Štúrovo
6:23 hod. EC 280 Metropolitan
8:23 hod. EC 172 Hungaria
18:23 hod. EC 270 Metropolitan

zdroj: UNSK, foto: Google Maps

Prečítajte si aj:

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email