Návšteva partnerskej knižnice v našom meste/Testvérkönyvtárunk látogatása városunkban

Śtúrovo 29. júna 2019 – Spolupráca Mestskej knižnice v Bruntáli a Mestskej knižnice v Štúrove sa začala v roku 2014. Po tomto roku sa návštevy spojené s výmenou odborných skúseností uskutočnili každý rok. Tento rok, druhý júnový víkend, navštívili mesto Štúrovo knihovníčky z Bruntálskej knižnice v sprievode mladých čitateľov.
navsteva z bruntalu 2019 3 20190629 1961262160

 
Podobne ako v predchádzajúcich rokoch aj teraz sme čakali našich hostí s bohatým programom. V piatok po príchode účastníkov pozdravila zástupkyňa primátora,  Dominika Blaháková, a po srdečnom privítaní  im odovzdala darčeky.
 
 
Po ubytovaní nasledoval obed, a poobede sme navštívili Mestské múzeum v Štúrove, kde vedúci múzea Július Juhász oboznámil našich hostí s históriou mesta. Poobede sme sa vybrali na prechádzku po meste, kde sa návštevníci oboznámili s historickými pamiatkami. K večernému programu sa pridali aj Štúrovské deti. Nakoľko väčšinu našich hostí tvorili deti, po kultúrnej prechádzke sme pokračovali s programom v Ostrihome. Navštívili sme interaktívnu výstavu minerálov a pravekých bytostí organizácie Geoda, kde sme sa naučili veľa zaujímavostí a popri tom sme hľadali zlato, vyrábali sme šperky a vykopávali sme fosílie. Vyrobené a nájdené predmety sme mali možnosť zobrať so sebou domov. Večer sme ukončili s pizza party.
navsteva z bruntalu 2019 1 20190629 1156866843
Sobotňajší deň pre našich hostí sa začal návštevou Baziliky v Ostrihome, kde nás sprievodkyňa oboznámila s históriou tejto pamätihodnosti. Do Ostrihomu sme cestovali so Štúrovským vláčikom, čomu sa deti veľmi tešili. Najprv sme vyšli po schodoch do kupoly, ktorá nám nahradila rannú rozcvičku. Veľkou výzvou bolo zdolanie 400 schodov, ale úžasný výhľad nám to vynahradil. Sobotňajšie dopoludnie sme ukončili prehliadkou mesta Ostrihom a Štúrovo opäť pomocou vláčiku.
Popoludnie sme strávili v aquaparku Vadaš, čomu sa naši hostia veľmi tešili. Najzaujímavejším momentom dňa bolo večerné opekanie, kde mali  deti možnosť lepšie sa spoznať. Po programe, ktorý trval až do neskorého večera sa  Bruntálskym a Štúrovským deťom bolo ťažké rozlúčiť, keďže tieto dva nezabudnuteľné dni strávili spolu.
navsteva z bruntalu 2019 2 20190629 1500467421
 
Tento víkend nebol iba o výletoch, ale aj o výmene odborných skúseností medzi knihovníčkami a vytvárali sa aj priateľstvá. V nedeľu ráno naši hostia unavene, ale šťastne nastupovali do autobusu dúfajúc, že sa čoskoro znova stretneme.
 
Podujatie sa uskutočnilo s finančnou podporou mesta Štúrovo.
—————–
A Bruntáli Városi Könyvtár és a Párkányi Városi Könyvtár együttműködése 2014-ben kezdődött, ezt követően a szakmai tapasztalatcserével egybekötött látogatás minden évben megvalósult. Idén, június második hétvégéjén a bruntáli könyvtár dolgozói és fiatal olvasói vendégeskedtek városunkban. navsteva z bruntalu 2019 4 20190629 1367374462
Mint minden alkalommal az idén is gazdag programmal vártuk vendégeinket. Pénteken a résztvevőket az érkezés után Párkány város alpolgármestere, Blaháková Dominika üdvözölte, majd a szívélyes fogadtatás után ajándékkal kedveskedett a gyermekseregnek. Az elszállásolás és az ebéd után meglátogattuk a Párkányi Városi Múzeumot, ahol a múzeum vezetője Juhász Gyula megismertette vendégeinket a város történelmével. A nap városnézéssel folytatódott, ahol a látogatók megnézték Párkány nevezetességeit. Az esti programhoz csatlakoztak a párkányi gyerekek is. Mivel vendégeink többsége gyermek volt, a kulturális séta után a program az esztergomi Geoda interaktív ásvány- és őslénykiállítás megtekintésével folytatódott, ahol a tanulás mellett aranyat kerestek, ékszert készítettek és ősmaradványokat ástak ki a homokból. Az elkészített és megtalált tárgyakat ajándéként magukkal vihették. Az este pizzapartival fejeződött be.
navsteva z bruntalu 2019 5 20190629 1830857442
 
A szombati nap vendégeink számára az Esztergomi Bazilikában tárlatvezetéssel kezdődött ahová a párkányi kisvonat fuvarozta őket a gyerekek nagy örömére. Reggeli tornaként elsőként a kupolát néztük meg, a csodálatos kilátás kárpótolta őket mivel a 400 lépcsőfok megtétele nem kis feladat volt.  A délelőtti program befejezéseként kisvonattal megnéztük Esztergom illetve Párkány városát.
A délutánt a Vadas aquaparkban töltöttük, ami különösen megnyerte vendégeink tetszését. Az est fénypontja a Duna parti sütögetés volt, ahol a gyerekeknek alkalmuk volt még jobban megismerni egymást.  A késő estébe nyúló program után nehéz volt az elvállás a párkányi és bruntáli gyermekcsapat tagjainak, mivel ezt a két felejthetetlen napot együtt töltötték.
 
Ez a hétvége nemcsak kirándulásról, hanem a könyvtáros kollégák közti szakmai tapasztalatcseréről is szólt és barátságok is szövődtek. Vasárnap reggel vendégeink fáradtan, de boldogan szálltak fel a buszra remélve a mielőbbi viszontlátást.
 
A rendezvény Párkány Város Önkormányzatának anyagi támogatásával valósult meg.
 
 
(MSK)/(PVK)

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email