Zaujímavosti, ktoré ste o plávaní (pravdepodobne) nevedeli

Keď sa povie Štúrovo a plávanie, tak sa každému automaticky vybaví Plavecký oddiel TJ Dunaj. Tento úspešný klub vedie svojich cvičencov k plávaniu, učí ich jeho umeniu a organizuje plaveské kurzy, kondičné plávanie, a vychováva aktívnych súťažiacich všetkých plaveckých disciplín. Plávanie je vskutku úžasným a elegantným športom, ktorý sa na svete teší mimoriadnej obľube. Pravdepodobne viete, aké plavecké štýly existujú a na aké vzdialenosti sa pláva. Čo ste však pravdepodobne nevedeli, je týchto zopár pozoruhodných faktov o kráľovnej vodných športov, o ktorých si dnes môžete prečítať.

Zaujímavosti, ktoré ste o plávaní (pravdepodobne) nevedeli

Vedeli ste, že olympijský bazén, v ktorom sa plavecké disciplíny vykonávajú, obsahuje toľko vody, žeby stačila na 9400 kúpeľov? To je skutočne veľa vody. Aj z toho dôvodu sa bazénová voda prečisťuje chlórom a vymieňa len raz, maximálne dva krát ročne. Najstarším plaveckým štýlom, ktorý sa v bazénoch pláva, sú prsia, pretože práve tento štýl plávania bol človeku v minulosti najprirodzenejší. Vznikol okolo roku 1830 v Británii.

Vedeli ste, že až 65 percent populácie Spojených štátov, ktoré sú najväčšou plaveckou veľmocou sveta, nevie plávať a jediným štátom, ktorý má konkrétne zákony na to, kto môže učiť plávanie, je Florida? Kto by to bol povedal do krajiny, ktorú reprezentoval najlepší olympionik histórie Michael Phelps. Plavec, ktorý denne zaplával v priemer až 12,8 kilometra, získal neuveriteľných 23 zlatých olympijských medailí. Najlepším bol bez pochyby aj kvôli prirodzenému talentu, no nebolo tajomstvom, že tréningu venoval všetok svoj voľný čas, až 6 hodín denne.

Zaujímavosti, ktoré ste o plávaní (pravdepodobne) nevedeli

Počas plávania sú využívané všetky hlavné svaly, vrátane všetkých brušných svalov, ramien, predlaktí, horných chrbtových svalov, svalov zadku, hamstringov a niekoľko svalov panvovej oblasti. To je obrovská záťaž, ktorá robí z dobrých plavcov najlepších. Dnešným potenciálnym nástupcom Phelpsa je jeho krajan Caeleb Dressel, ktorého vzorom je práve spomínaný Phelps. Stravuje sa ako on, trénuje ako on, a aj to sa podpisuje na fakte, že je momentálne najlepším plavcom na svete, čo sa odráža aj v kurzoch, keď dôjde na športové tipy. Čím viac tréningu, tým väčšia šanca na úspech. V plávaní to platí dvojnásobne.

Keď už sme pri trénovaní, vedeli ste, že priemerný stredoškolský plavec spraví za sezónu vo vode až jeden milión záberov? To je vskutku veľa dlhých tréningov, no aj prílišné trénovanie môže byť na škodu. Viac než polovica plavcov sa počas svojho života stretne s dlhodobými alebo trvalými problémami s ramenami, ktoré sú spôsobované najmä pohybom rúk v štýle kraul.

Zaujímavosti, ktoré ste o plávaní (pravdepodobne) nevedeli

Keď už plávate, tak pálite viac kalórií, ako počas behu alebo bicyklovania. Za hodinu spálite na bicykli takmer 500 kalórií, behom 550 a plávaním až 780. Plavci, ktorý plávajú denne niekoľko hodín, musia aj konzumovať viac potravy ako nešportovec. Úspešným plavcom sa môžete stať ešte ako žiak. Austrálčan Ian Thorpe vyhral svoj prvý pretek medzi mužmi, 400 metrov kraulom, keď mal iba 14 rokov. Podobne ako Michael Phelps a Caeleb Dressel venoval od útleho detstva všetok voľný čas plávaniu, čo sa mu začalo odmeňovať už v takom skorom veku.  

Na záver ešte pár zaujímavostí. Vedeli ste, že prvou výletnou loďou s bazénom bol legendárny Titanic a že najväčší bazén na svete sa nachádza v Čile a má dĺžku 1013 metrov, a hĺbku 35? Príjemné plávanie.

fotografie: Pixabay

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email