Na železničnej stanici v Štúrove sa vykoľajil vlak

ŠTÚROVO 2. marca 2015 – Železnice Slovenskej republiky s nasadením všetkých dostupných síl a prostriedkov pracujú na odstránení následkov vykoľajenia nákladného vlaku z nedele, 1. marca 2015.
vykolajeny vlak 1 20150302 1516334739

Vlak, patriaci súkromnej spoločnosti Prvá slovenská železničná a.s. smeroval z obce Szob (Maďarsko) do Bolerázu a prevážal náklad kukurice. Pri nehode sa našťastie nikto nezranil, v danom úseku však výrazne zostáva obmedzená železničná doprava. V smere Štúrovo – Levice premáva v úseku Štúrovo – Čata náhradná autobusová doprava, medzinárodné vlaky do a z Maďarska jazdia odklonom cez Komárno.
 
Pri vjazde do železničnej stanice Štúrovo sa z celkového počtu 22 vozňov vykoľajilo päť. Jeden sa prevrátil na strechu, tri sú vykoľajené tak, že sú prevrátené na bok a jeden vozeň zostal vykoľajený. V priebehu nedeľného večera a noci boli na miesto nehody privolané špeciálne koľajové žeriavy. Za ich pomoci sa zamestnanci ŽSR pokúsia oddeliť dva do seba zakliesnené, vykoľajené a na bok prevrátené vozne, ktoré bránia premávke v smere na štátnu hranicu, kde prvá koľaj nie je poškodená. Najprv je však potrebné preložiť z vozňov kukuricu. Hmotnosť jedného naloženého vozňa je 80 ton.
 
Z doterajších zistení možno konštatovať, že v dôsledku vykoľajenia sú úplne zničené dve výhybky, ktoré musia byť nahradené. Druhá staničná koľaj je poškodená a smerovo zdeformovaná. Konečné poškodenie výhybiek a koľají bude možné určiť po odstránení vykoľajených vozňov. Tieto práce potrvajú niekoľko dní. ŽSR preto upozorňujú cestujúcu verejnosť, že v smere Štúrovo – Levice budú aj naďalej na úseku Štúrovo – Čata premávať namiesto vlakov autobusy. O obnovení prevádzky po jednej koľaji v úseku Štúrovo – Szob (Maďarsko) budú ŽSR v dostatočnom časovom predstihu informovať podľa aktuálneho vývoja situácie a odstraňovania vozňov aj nákladu.
 
Príčiny vykoľajenia vlaku sú predmetom vyšetrovania, v mieste vykoľajenia je maximálna povolená rýchlosť vlaku 40km/hod. Rozsah a výška škody budú vyčíslené dodatočne.
 
viac fotografií nájdete tu
 
Zdroj: ŽSR

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email