Nadšenie a tvrdá práca – predstavujeme Oddiel vzpierania pri MŠO v Štúrove

ŠTÚROVO 18. apríl 2016 – Počiatky Oddielu  vzpierania v Štúrove siahajú do päťdesiatych rokov 20-teho storočia. Pri jeho zrode stál  učiteľ Miloš Zelinka, ktorý prišiel do  Štúrova  z Brna vyučovať  telocvik na vtedajšej jedenásťročenke. Je  držiteľom vyznamenania  PRO URBE za rok 1993 za zásluhy o rozvoj športu v Štúrove  a jeho pamiatku  si  každoročne pripomíname Memoriálom Miloša Zelinku, ktorého  sa zúčastňujú vzpierači zo Slovenska aj zo zahraničia.

predstavujeme oddiel vzpierania 2 20160418 1774619268

Vzpierači spočiatku nemali stále  miesto na trénovanie. Trénovali doslova „kde sa dalo“ – v telocvični gymnázia, na ZDŠ, v priestoroch Odborného učilišťa, ale nakoniec sa im podarilo dopracovať sa k vlastným priestorom, kde sú už viac ako 45 rokov.
Už viac ako desať rokov trénuje vzpieračov v Štúrove Vladimír Hudec. Športu sa venuje od svojich 9 rokov. Pochádza zo Štúrova, strednú školu vyštudoval v Trenčíne, kde bol 5 rokov členom armádneho športového klubu DUKLA Trenčín. Do jeho rúk sa často zveria aj športovci, ktorí majú ku vzpieraniu zdanlivo veľmi ďaleko – napríklad hokejisti, futbalisti, či kanoisti – pretože tréning im dodá potrebnú dynamiku a zlepší kondíciu.

predstavujeme oddiel vzpierania 1 20160418 1593754261Vzpieračský oddiel má, pod vedením trénera Hudeca,  na svojom konte dvoch pretekárov  nominovaných do širšieho kádra Slovenskej reprezentácie a množstvo medailí z majstrovstiev Slovenska a zahraničných súťaží. Len za rok 2015 ich získali 27. Vzpierači sa ročne zúčastňujú asi 20 – 25 súťaží. Základ oddielu tvorí 15 vzpieračov, rozdelených do 1 dorasteneckého a 1 dospelého tímu. Medzi vzpieračmi sú aj dve ženy.

predstavujeme oddiel vzpierania 3 20160418 1956222746„Vzpieranie je šport, ktorý formuje postavu a učí ľudí správnemu držaniu tela pri dvíhaní bremena,“ hovorí tréner Hudec, “telo nesmie byť pri cvičení zaťažené jednostranne. Pre dosiahnutie maximálneho výkonu počas pretekov je dôležité, aby bol športovec odpočinutý. Preto je potrebné týždeň pred súťažou znížiť tréningové zaťaženie, aby potom bolo možné vydať zo seba maximum. Každý zo vzpieračov má dva osobné rekordy. Jeden z tréningu a druhý zo súťaže. Motiváciou pre športovca je, prekonať počas súťaže tréningový rekord. Úspech, ktorý dosiahnete na súťaži  je niečo, čo vám nikto nemôže zobrať. Žiaľ stáva sa aj to, že úspešný a talentovaný športovec podľahne vplyvu okolia, prestane na sebe pracovať a opúšťa šport, často z malicherných príčin. Toto je jediná vec, ktorú nedokážem nijako ovplyvniť a vždy ma veľmi mrzí ak o takéhoto človeka prídeme.“

 Marta Mesárošová, Štúrovčan.sk

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email