Pripravíme vás na to, ako prežiť v horách?

Pešia turistika v horách je jedným z najpopulárnejších spôsobov, ako tráviť svoj čas aktívne. Nie je prekvapujúce, že veľké množstvo turistov sa rozhodne ísť na dovolenku so zámerom prekonať horské chodníky a dobiť vrcholy najvyšších hôr. Takéto výlety majú veľa výhod, ale pre začiatočníkov môžu byť problém a predstavovať potenciálne nebezpečenstvo. Ak chcete, aby bol výlet naopak úspešný, musíte vedieť, čo si so sebou vziať a ako sa na takúto náročnejšiu cestu pripraviť.


Príroda je nádherná súčasť Zeme, ktorá nám dodáva energiu a silu. V prírode sa cítime fajn, nie sme vystavení tak vysokej koncentrácii kladných iónov a naša myseľ si odpočinie. Aby to ale bolo naozaj dokonalé, dajte si záležať na príprave, ktorú predstavuje niekoľko nasledujúcich odporúčaní.

Informujte ostatných o svojich plánoch

Jednou z najčastejších chýb, ktorú turisti robia, je to, že nehovoria ostatným o svojich plánoch. Ak sa chystáte na výlet do hôr, informujte o tom svojich príbuzných (rodinu alebo priateľov), zamestnancov recepcie hotela alebo majiteľov ubytovania, v ktorom sa zdržiavate, ako aj záchranárov horských oblastí.

Situácie vo vysokohorskom teréne môžu byť počas prehliadok veľmi nepredvídateľné a  v dôsledku  nepriaznivých poveternostných podmienok sa môžete dostať do problémov, stratíte sa alebo sa stanete obeťou nehody. Je potrebné, aby v prípade vašej dlhej neprítomnosti alebo nedostatočného  kontaktu s vami – milovaní ľudia vedeli, že ste v poriadku.

Všetko si preverte

Pri ceste autom, nezabudnite na gumené rohože do auta, pretože terén na takomto výlete nebude vydláždený luxusnou exteriérovou dlažbou a vy si z cesty môžete doniesť do jeho interiéru nečistoty a vodu.

Myslite aj na informácie. Začínajúci turisti, ktorí nepoznajú špecifiká hôr a konkrétnych horských trás, ako aj tí, ktorí si nevedia správne naplánovať horský výlet, sú často vystavení nepríjemným situáciám.

Najčastejšou chybou je neznalosť pravidiel pohybu v horách, ako aj základných prvkov plánovania cestovania.

Cestovný sprievodcovia – navigácie a mapy vám pomôžu rozhodnúť sa, kam sa vydať na výlet, a tiež poskytujú množstvo informácií vrátane informácií o možných ťažkostiach, ktoré sa vedia v danej oblasti  vyskytnúť.

Pred vydaním sa do hôr je užitočné zhromaždiť nasledujúce informácie:
· ktorou cestou sa vydáte;
· kde sú najbližšie turistické ubytovne;
· aká je približná doba cesty pre dané úseky cesty;
· aké existujú predmety – doplnky, ktoré sa môžu stať útočiskom v prípade nepriaznivého počasia – život vám môže zachrániť aj dobré nočné videnie;
· a aké „záložné“ spôsoby návratu môžu byť.

Správna obuv je základ

Správna obuv je potrebná nielen pre pohodlie pri cestovaní, ale aj pre zdravie. Počasie v horách je veľmi variabilné a môže sa dramaticky zmeniť a navyše, pešia turistika po horských chodníkoch nie je prechádzkou po mestskej promenáde.

Turisti často putujú po horských chodníkoch v šortkách, blúzkach s krátkym rukávom a neprinášajú si so sebou teplé oblečenie, ktoré ich v prípade nepriaznivého počasia ochráni pred zamrznutím a navlhnutím.

Nezabudnite ani vodu, menšie občerstvenie a mobil. Myslite aj na potrebné množstvo fyzickej sily a energie a plánujte si podľa toho všetky svoje trate!

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email