Výsledok hospodárenia Mesta Štúrovo za rok 2016 – Tlačová správa MsÚ Štúrovo

ŠTÚROVO 28. apríl 2017 – Mesto Štúrovo vykázalo za rok 2016 prebytkový rozpočtový hospodársky výsledok a splnilo všetky svoje zákonom stanovené povinnosti a úlohy. Poslanci schválili bez výhrad Záverečný účet mesta a výročnú správu na riadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva dňa 25. apríla 2017.
mestsky urad v sturove 1 20150405 1129774387

Celkové príjmy mesta vrátane mestských príspevkových a rozpočtových organizácií predstavujú čiastku 8,1 mil. EUR. Podstatnú časť príjmov tvorili podielové dane, miestne dane a poplatky, v celkovej hodnote 4,2 mil. EUR. Druhou najvyššou čiastkou boli finančné prostriedky (granty a transfery) účelovo určené na financovanie prenesených kompetencií štátu v oblasti školstva, matriky, stavebného úradu, registra obyvateľstva a na ostatné činnosti. Granty a transfery predstavujú hodnotu 2,1 mil. EUR. Podielové dane boli vďaka dobrej ekonomickej situácie štátu, ako aj legislatívnych zmien (zvýšenie percentuálneho podielu na výnose daní z príjmov fyzických osôb z 68,5% na 70%) vyplatené nad očakávania mesta.

Celkové výdavky mesta vrátane škôl a školských zariadení s právnou subjektivitou boli na úrovni 7,3 mil. EUR. Výdavky na školstvo predstavujú takmer 53% z celkových výdavkov mesta.

Výsledok rozpočtového hospodárenia predstavuje čiastku 752 tis. EUR.

Na kladnom hospodárskom výsledku mesta sa spolupodieľali tak príspevkové ako aj rozpočtové organizácie zriadené mestom: Mestské kultúrne stredisko, Mestská knižnica, Mestská športová organizácia, Základná škola, Základná škola Endre Adyho s vyučovacím jazykom maďarským, Základná umelecká škola Ferenca Liszta, Materská škola – Óvoda Bartókova, Centrum voľného času a Školská jedáleň.

Mesto Štúrovo v roku 2016 preinvestovalo celkom 383 tis. EUR. Z celkovej hodnoty investícií bolo 42% prostriedkov vynaložených na rekonštrukciu miestnych komunikácií. Ďalšie čiastky sa použili na rekonštrukciu budov, na rozšírenie verejného osvetlenia a na prípravu projektových dokumentácií (VIZA/VYZA centrum, rozšírenie kapacity Materskej školy – Óvoda Bartókova, cyklotrasy).

Všetky záväzky mesta týkajúce sa prijatých úverov a lízingov boli splácané včas. V roku 2016 sa hodnota úverov znížila o 157 tis. EUR.

Vďaka dobrej hospodárskej situácie je Mesto Štúrovo v takej pozícii, že v dohľadnej dobe môžeme uskutočniť ďalšie investičné akcie. Naďalej vyhľadávame možnosti získavania nenávratných finančných prostriedkov z rôznych fondov.

MsÚ Štúrovo