Všetci milujú Štúrovský vláčik

V každom z nás dospelých je kus dieťaťa. Dieťaťa, ktoré obdivovalo zbierku vláčikov u kamaráta, strýka, dedka…, fascinovaného plynulým pohybom miniatúrnej lokomotívy ťahajúcej malé vagóniky. Niekde tu sú aj korene obľúbenosti mestských (turistických, cestných, vyhliadkových) vláčikov.
sturovsky mestsky vlacik 5 20160906 1002519526

Pred takými dvadsiatimi rokmi sme ich mohli vidieť iba ak sme sa vrátili zo zahraničnej dovolenky a potom sme doma s pýchou ukazovali fotografie, že „na akomže čude sme sa to vozili“. No vláčiky nakoniec predsa len doputovali aj k nám a získali si svoje miesto v uliciach našich miest.
 
Prvé mestské vláčiky, ktoré sa objavili v uliciach Štúrova boli zo susedného Ostrihomu. Červeno-čierne súpravy prevážali turistov medzi kúpaliskom a Bazilikou až do roku 2015, keď sa k nim pripojil ich béžovo-zelený kolega – Štúrovský mestský vláčik.
sturovsky mestsky vlacik 3 20160906 1089955170
Vláčik prevádzkuje Cestovná agentúra Viktória a počas turistickej sezóny premáva na trase: recepcia Westend, hlavná brána TK, autobusová stanica, Bazilika (na objednávku môže odbočiť aj k Aquariu a Bristol pubu). Dvakrát do týždňa, vo štvrtok a v piatok, si odskočí aj do Ostrihomského prístavu, kde z neho môžete prestúpiť na loď a urobiť si výlet do Višegrádu vo štvrtok a absolvovať vyhliadkovú plavbu po Dunaji v piatok. Samozrejme, pri každej jazde, je k dispozícii aj slovenský akreditovaný sprievodca.
 
Napriek svojmu romantickému výzoru nie je náš Štúrovský vláčik žiadna padavka. Bez problémov odvezie 56 cestujúcich, prepočítané na hmotnosť je to dokonca viac ako sám váži, a vyšplhá sa s nimi až hore k Ostrihomskej Bazilike. Najväčšia prípustná hmotnosť jazdnej súpravy je 8 310 kg, maximálny výkon motora je 73 kW (po starom cca 99 koní). Dĺžka/šírka/výška lokomotívy (ťahača) je 4 600/2 080/2 400 mm a dĺžka jedného vagóna (prívesu) je 5 580 mm.
sturovsky mestsky vlacik 1 20160906 1055556681
No to čo je na našom vláčiku najdôležitejšie, nenájdete v žiadnom technickom preukaze – radosť, dobrá nálada a rozžiarené detské oči. Vietor vo vlasoch keď sa na ňom veziete po moste ponad Dunaj, pohladenie na rozlúčku a spoločná fotografia na záver výletu, to všetko patrí k zážitkom z jazdy. Stačí len nasadnúť a nechať sa unášať fantáziou.
 
Marta Mesárošová, Štúrovčan.sk

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email