Svetoznáme opery na plátne – akademická maliarka Éva Nyáry opäť vystavuje svoje diela v Štúrove

Akademická maliarka Éva Nyáry, členka Maďarskej umeleckej akadémie, stála členka Grand Palais v Paríži, vyznamenaná Zlatým rádom Maďarskej republiky, vyštudovala Vysokú školu výtvarného umenia v Damasku.
svetozname opery na platne 1 20190227 2066657955

Venovali sa jej anglickí a francúzski majstri. Je držiteľkou hodnotných uznaní a ocenení. Obrazy umelkyne boli vystavené na viac ako osemdesiatich domácich, aj zahraničných samostatných výstavách, ako napríklad vo Viedni, Štokholme, Sofii, Damasku, Ríme, Paríži, Mníchove, Budapešti. V roku 2015 sa na tento zoznam výstavou Egypt zaradilo aj Štúrovo.
 
Tematika jej olejomalieb je prevažne historická, resp. náboženská. Namaľovala smaltované obrazy Svätej koruny na známkach, za čo v roku 2005 získala cenu Maďarskej pošty za najkrajšiu známku roka, a o dva roky neskôr aj cenu za najkrajšiu známku sveta.
 
Maliarka ale dokázala, že nie je viazaná štylistickými obmedzeniami. V roku 1993 namaľovala nonfiguratívnu adaptáciu hudobného skladateľa Sándora Szokolayho. Výstava bola veľkým úspechom doma i v zahraničí. Práve tieto maľby inšpirovali hudobného skladateľa k napísaniu Kantáty pre umelkyňu. Väčšina hudobných diel je vo vlastníctve Collegium Hungaricum – Wien.
 
V roku 1993 sa umelkyňa prezentovala dvomi dielami na výstave Grand Palais v Paríži: Božská pozauna a Symphonia Romana. So svojimi obrazmi získala stále členstvo Salon des Indépendants Grand Palais v Paríži.
svetozname opery na platne 2 20190227 1455480050
Kolekciu olejomalieb Svetoznáme opery skladajúcu sa z dvanástich diel namaľovala v roku 2018. V súčasnosti sú tri obrazy zo zbierky vystavené v Paríži na bieannale v Grand Palais. Štúrovskú výstavu dopĺňajú ďalšie obrazy s hudobnou tematikou, medzi nimi aj spomínaný obraz Božská pozauna.
 
Výstavu Svetoznáme opery v Mestskom múzeu v Štúrove otvoril 15. februára 2019 historik umenia Dr. László Selmeczi, v kultúrnom programe na vernisáži účinkovali pedagógovia Základnej umeleckej školy Ferenca Liszta v Štúrove – Eva Cucorová (klavír) a Karla Nemes (spev). Výstava čaká svojich návštevníkov do 14. 03. 2019.
 
 
Július Juhász, Mestské múzeum Štúrovo

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email