Zimná rozprávka v Mestskom múzeu

ŠTÚROVO 16. január 2019 – 11. januára 2019 sa v Mestskom múzeu v Štúrove konala vernisáž výstavy Štefana Alberta Rozprávka o zime – rozprávkové obrázky, obrázkové rozprávky.
stefan albert  rozpravka o zime 3 20190116 1822865161

 
stefan albert  rozpravka o zime 2 20190116 1341372828
Štefan Albert sa narodil v Salke v roku 1949. Strednú umelecko-priemyselnú školu vyštudoval v Brne. Jeho doterajší život sa uberal v znamení výtvarnej činnosti. Je autorom malieb, sôch, medailí a množstva kresieb, na ktorých sa v jeho osobitej interpretácii objavujú portréty, nevšedný dej, krajina a motívy inšpirované prírodou. Ako máme možnosť vidieť na výstave Rozprávka o zime, tieto obrázky sú bohato sprevádzané textami, ktoré odhaľujú veľa o umelcovi a samotnom príbehu.
 
Mäkké lyrické línie, básne nášho detstva, ktoré nás zavedú späť do minulého sveta našich dávnych čias, keď Vianoce boli ešte biele a snehové vločky sa hravo dotýkali tvárí detí spievajúcich vianočné koledy pod oknami domov. Dní keď svižný sneh prehrával vianočné piesne a na zamrznutom jazere sa kĺzali útržky zvukov z neďalekých domov.
 
Možno nie je náhoda, že sa objavili, a že práve takto sa objavili tieto zimné obrazy v súčasnom umení Štefana Alberta. Čo by mohla byť tá umelcova intuícia, ktorá ho priviedla vytvoriť také kompozície, ktorými sa sám vrátil do snehom pokrytej minulosti? Nostalgia? Spomínanie? Ťarcha siedmych desaťročí, alebo len zjavenie ľudskej dobroty, či nevinnej detskej duše? Vo svojich intímnych chvíľach často od neho počujeme, že blížiac sa k sedemdesiatke, ubúdajú sily a mladistvý elán. Je s tým spojená aj častá duševná únava, ktorú je možné prirovnať k študentovi, ktorý sa unavil dlhým učením.
 
Štefan Albert je našťastie umelcom, ktorý povznášajúc sa nad svoju fyzickú a duševnú únavu našiel taký kreatívny proces, ktorý mu prináša radosť. A toto je práve téma báječnej zimy, chuť zimných rozprávok, ktoré evokujú jeho detstvo. Z umeleckého hľadiska je to skvelá príležitosť vytvoriť prekvapivé tvary, rozšíriť svoje vizuálne umenie, ovplyvnené vlastnými príbehmi a prezentovať svoju lyrickú tvorivosť. Jeho diela pomáhajú vytvárať útulnú atmosféru pre návštevníkov.
 
Je pozoruhodné, že niektoré obrazy tejto výstavy patria do kategórie „humor v umení“, ktorá je zvyčajne zriedkavá. Ak sa pozrieme na zimu, ktorú si umelec predstavil, čoskoro si uvedomíme skutočnosť, že zima má tisíc tvárí. Štefan Albert tvrdí, že toto je len štipka toho, čo sa v ňom skrývalo, a čo neustále dozrieva. Dúfa, že pokračovanie začne v srdciach návštevníkov, v ich milých spomienkach, a vďaka tomu ich dušu aspoň na krátky čas naplní krásou.
stefan albert  rozpravka o zime 1 20190116 1551974109
Samozrejme, bude preňho veľkým potešením, keď si niekto vo svojom srdci odnesie aspoň jeden obrázok, ktorý ho presvedčí o tom, že nebolo zbytočné unúvať sa na túto výstavu.
 
Výstavu Štefana Alberta môžete v Mestskom múzeu v Štúrove navštíviť do 10. februára 2019.
 
 
Július Juhász, Mestské múzeum Štúrovo
Foto: Dávid Letocha

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email