Gurmánsky večer v hoteli Thermal

ŠTÚROVO 31.12.2015 – Na sklonku roka,  29. decembra, sa v hoteli  Thermal konala už tradičná slávnostná večera spojená s ochutnávkou najlepšieho vína aké ponúka mužliansky región.
slavnostna vecera - thermal 2015 2 20151231 2049786020

 
V tomto roku šéfkuchár  pripravil nasledovné menu:
Predjedlo: Pena z husacej pečene s koňakom, podávaná piškótou a s omáčkou z brusníc, Veltlínske zelené
Polievka: Teľací vývar s kôprovými pečeňovými haluškami a bohatou zeleninou, Rulandské modré
Hlavné jedlá: Tagliatelle s domácim pestom a lososom duseným na masle, Cabernet Sauvignon Rosé;
Pečená bravčová panenka s bylinkami, gratinované zemiaky s pistáciami, tekvicová kaša podávaná s medom a ďumbierom, Rulandské modré, biele;
Kuracia roláda so sušeným ovocím, dusená ryža so zlatými hrozienkami a s omáčkou zo šampanského a orechmi s medom, Rizling Rýnsky, polosladký
Dezert: Čokoládová trilógia: brownie, mousse, čokoládová guľa, Merlot sweet
slavnostna vecera - thermal 2015 3 20151231 2040201255 slavnostna vecera - thermal 2015 4 20151231 1926056056
Vína podávané pri večeri predstavil vinár Jozef Zalaba:
Naše rodinné vinárstvo a vinice sa nachádzajú v obci Mužla, vzdialenej 6 km západne od Štúrova. Územie popri sútoku Hrona a Dunaja poskytuje mimoriadne priaznivú mikroklímu pre vysokú kvalitu hrozna. Tu sa nachádza najteplejšie podnebie v regióne.
Vinohrad sa nachádza vo výške 230 m nad morom. Vrchná vrstva pôdy je hlina, pod ňou je vrstva ílu a morské a sladkovodné usadeniny na sopečnom kamennom základe. Vďaka tejto vrstve s vysoko vápenatým obsahom a bohatosti na minerálne látky, sú vo vínach obsiahnuté vysoké množstvá kyselín a minerálov, ktoré dlhodobo dozrievajú. Vinica sa nachádza na južnej strane strmého svahu, vďaka čomu je od rána až do úplného večera zaliata slnečnými lúčmi a hrozno pekne dozrieva.
slavnostna vecera - thermal 2015 5 20151231 1427011882 slavnostna vecera - thermal 2015 6 20151231 1089815785
Rozloha vinice je zhruba 1 hektár a pestujeme na nej odrody – Peseckú leánku, Veltlínské zelené, Rulandské modré, Aurelius, Svätovavrinecké a Pinot Noir.
Hrozno zbierame výhradne v jeho plnej zrelosti, prípadne v prezretom stave (obsah cukru je obvykle 21-28 stupňov), s cieľom získať čo najvyššiu možnú kvalitu vína. Selektujeme aj množstvo úrody, pričom z jedného koreňa zbierame najviac 1 kg hrozna a v niektorých prípadoch iba 6 strapcov, teda len pol kg hrozna. Aj z toho je zreteľné, že naše snaženie smeruje jednoznačne k vysokej kvalite a nie k objemu vína. Víno pripravujeme bez pridávania enzýmov, prísad a vínnych kvasníc.
V našej rodinnej pivnici sú vítaní hostia do 18 osôb a ponúkame tam aj špeciálne nepredajné druhy vína, pripravované len v malých množstvách.
slavnostna vecera - thermal 2015 7 20151231 1309106331
slavnostna vecera - thermal 2015 1 20151231 1284943571
Naše motto
„Prečo by som mal mať ušľachtilejší životný cieľ , než aby moja rodina a práca boli v rovnováhe, aby sa vzájomne doplňovali a aby som sa pokúsil pripraviť dokonalé víno?”
 
Text a fotografie: Ľudovít Telek

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email