Obrazy z minulosti – výstava fotografií Michala Podlupszkého

Štúrovo 4. apríl 2016 – Ako začať tento príbeh? Napríklad… kde bolo tam bolo, pri sútoku Hrona a Dunaja, v Kamenici nad Hronom blízko Štúrova, sa jedného dňa narodil chlapec Michal  Podlupszký. Všestranne nadaný a, nie náhodou, aj mnohými obdivovaný.
michal podlupszky - vystava 2 20160404 1880647689

Rád fotografoval a plne pochopil krásu tohto remesla. Ak  bol pozvaný, rád šiel fotiť rodinné udalosti, sviatky, výročia. Ale  fotografoval aj udalosti,  ktoré sa odohrávali pred jeho očami  a tieto fotky neboli robené pre zákazníkov ale ako svedectvo doby, v ktorej žil. V Mestskom múzeu v Štúrove môžeme vidieť výstavu čierno-bielych fotografií Michala  Podlupszkého, ktorou si nostalgicky pripomenieme 50-te roky.
michal podlupszky - vystava 3 20160404 1600515692
Bolo upršané nedeľné ráno, keď som na blšom trhu v Budapešti objavil v igelitke, ležiace v blate, papierové krabice plné starých negatívov. Nakoniec sme sa s majiteľom dohodli a materiál som pridal k ostatným filmom.
Neskôr som začal pomalý proces identifikácie. Väčšinou vznikli v roku 1950 v blízkosti dolného toku rieky Hron – v Malej nad Hronom, Kamenici nad Hronom, Bajtave a Chľabe. Svadby, krstiny, prázdniny, sviatky, Vianoce, portréty, poľnohospodárske práce, baníci, cestné stavby, družstevníci… Všetky tieto témy boli zmapované zručnou rukou a dobrým okom neznámeho fotografa.
michal podlupszky - vystava 1 20160404 1811962675
Negatívy boli naskenované, retušované a samozrejme mnohé z nich som začal nahrávať svoju webovú stránku regifotok.hu. A pretože žijeme v čase explózie informačných technológií, obrázky si po niekoľkých týždňoch „našli cestu domov“. Ľudia a ich príbuzní čo sa spoznali na fotografiách pomohli identifikovať miesta, dátumy a samozrejme aj určiť totožnosť fotografa.
László Endre, fotograf, antropológ  a vlastník tejto zbierky ju sprístupnil a výstavu vybraných fotografií Mihálya Podlupszkého si môžete pozrieť do 13. apríla v Mestskom múzeu v Štúrove. A ak na vystavených fotografiách spoznáte seba alebo niekoho známeho dajte mi vedieť. Pripravujeme dokumentárny film o tom ako tieto fotografie vznikali.
 
 
Telek Lajos


Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email