György Magyar a jeho malé plastiky v Mestskom múzeu v Štúrove

ŠTÚROVO 20. máj 2018 – 11. mája sa v Mestskom múzeu v Štúrove uskutočnila vernisáž výstavy György Magyar – malé plastiky.
gyorgy magyar - male plastiky 1 20180520 1137616297
 

György Magyar

Narodil sa v Salke. Už viac ako štyridsať rokov žije a tvorí v Štúrove. K umeniu mal vždy pozitívny vzťah. Láska k tvorbe sa v ňom prebudila vtedy, keď svoje detí prekvapil sochou vyrezanou z lipového dreva. Aby sa zdokonaľoval, vybral si za svoj vzor akademického sochára Jánosa Nagya. On mu potom pomáhal v jeho tvorivom naplnení.

gyorgy magyar - male plastiky 2 20180520 1489489884

 

Dr. Ernest Kocsis o ňom píše: „Plastiky Györgya Magyara zachytávajú atmosféru vnútorného prežitia námetu, čím prekračujú rámec púheho záznamu reality.”

Samouk sochár vyznáva o sebe: ”Vždy ma zaujímali sochy. Všade, kde som chodil, som ich priam vyhľadával. Popritom je mi blízke aj kreslenie.”

Počas niekoľkých desaťročí tvorivej kariéry sa zúčastnil početných výstav doma aj v zahraničí. O jeho tvorbe sa uznanlivo vyjadrili významní sochári, ako Juraj Bartusz a János Nagy.

Jeho obľúbenou formou umeleckého vyjadrenia sa sú realistické figurálne plastiky. Materiál  jeho malých plastík je terakota. Na tejto výstave bývalého predsedu Klubu výtvarníkov v Štúrove sa záujemci môžu oboznámiť s výberom jeho tvorby, ktorý sa priamo zameriava na vidiecky život a význam rodiny.

Juhász Július, Mestské múzeum Štúrovo


 Výstavu György Magyar – malé plastiky otvoril pedgóg Juraj Himmler a navštíviť ju môžete do 17. júna 2018.
 
Marta Mesárošová, Štúrovčan.sk

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email