6 dôležitých tipov, ako pripraviť vaše auto na dlhú cestu

Pre niektorých je cestovanie autom nevyhnutnou vecou, pre iných je to spôsob, ako sa zbaviť rutiny a zorganizovať voľnočasové aktivity. Dlhšie cesty vozidlom sú počas prázdnin alebo sviatkov samozrejmosťou. Okrem balenia kufrov a plánovania zaujímavých výletov by ste nemali zabudnúť ani na samotné vozidlo a kompetentne pristupovať k jeho príprave na takúto udalosť.


Čo to všetko znamená a aké veci je dobré pred touto cestou podniknúť, si povime v našom článku. Tých pár riadkov vám predsa neuškodí a prinajhoršom si iba overíte, že máte všetko pod kontrolou.

Príprava vozidla

Najskôr venujte náležitú pozornosť technickému stavu vozidla. Odporúča sa podrobiť ho  diagnostike a odstraňovaniu problémov (ak existujú), doplniť zásoby technických tekutín (motorový olej, nemrznúcu zmes alebo brzdovú kvapalinu), skontrolovať tlak v kolesách, stav svietidiel a DPF filter. Automatická regenerácia DPF filtra vždy nestačí a musíte ho nechať vymeniť.

Náhradné diely a náradie

Na ceste sa môžu vyskytnúť rôzne neplánované situácie a vo vašom prípade je dôležité byť na ne pripravený. Zoberte si so sebou: rezervnú pneumatiku (zdvihák a kľúč k nej), tepelne odolnú lepiacu pásku a iné (v závislosti od typu auta) náradie. Dostupnosť týchto nástrojov vám uľahčí opravu.

Zásoby technických tekutín

Prázdna palivová nádrž mimo civilizácie je zlý nápad. Naplňte si kanister s benzínom, motorovým olejom, ostrekovacou kvapalinou alebo nemrznúcou zmesou.

Užitoční pomocníci na cestách

Dôležitý je alarm a bezpečnosť auta. Vyberte si preto to najlepšie zabezpečenie auta proti krádeži. Vďaka týmto položkám bude vaša cesta oveľa jednoduchšia a pohodlnejšia.

Nesmie vám chýbať ani navigácia a mapy, nabíjačka pre váš mobilný telefón, cestovná chladnička alebo chladiaca taška, autonómny zdroj energie a ďalší zdroj energie – prípadne osvetlenie.

Nezabudnite na cestujúcich

Potrebujete lekárničku, vezmite si hmyz odpudzujúci prostriedok, hygienické výrobky, zásoby potravín, čistej vody, mokré a suché utierky.

Ak cestujete s deťmi, pripravte si autosedačku, ich obľúbené hračky, vymeniteľné oblečenie, zdravé občerstvenie, tablet alebo niečo na kreslenie. Vankúše a teplá prikrývka, termoska s horúcou vodou nebude zbytočná tiež.

Dokumenty

Nezabudnite si so sebou vziať dokumenty o aute. Ak máte prekročiť hranice – zistite všetky požiadavky na vstup do tejto krajiny.

Aby ste na nič nezabudli – urobte si zoznam, pomôže vám to myslieť na všetko dôležité.

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email