Ako schladiť byt bez klimatizácie?

Vytvoriť si doma príjemnú atmosféru a klímu, nie je počas tohtoročných letných horúčav jednoduché. Klimatizácia je dokonalé zariadenie, ktoré váš byt alebo dom ochladí behom niekoľkých minút. Pre mnohých je ale náročná po finančnej stránke a na samotnú inštaláciu. Iným zasa takéto prudké chladenie spôsobuje vážne zdravotné problémy a komplikácie.


My sa vám preto pokúsime poradiť, ako sa vyrovnať s vysokými teplotami aj bez tohto zariadenia.

Nevetrajte byt počas dňa

Naplníte ho horúcim vzduchom, ktorého sa potom už nezbavíte. Vetranie za účelom chladenia by sa malo vykonávať, keď je vonkajšie počasie chladné, t.j. skoro ráno okolo 5:00 až 8:00 a neskoro večer po 22:00 hodine.

Zvlhčujte vzduch

Aby ste sa cítili pohodlne, zvlhčujte vzduch v interiéri. Môžete to urobiť pomocou špeciálneho zvlhčovača alebo pomocou bežného spreja. Sprejujte vodu bez vône každých 40 minút. Do rohov miestnosti môžete umiestniť aj niekoľko nádob s vodou.

Používajte rolety

Na trhu je niekoľko možností, ktoré si môžete vybrať – podľa svojho vkusu a technických parametrov okna. Ideálne sú aj moderné plissé rolety. Sú ako šité na mieru, na moderné aj staršie okná a jednoducho sa ovládajú. Ideálne sú aj dlhé a hrubšie tmavé závesy, ktoré sa o vytvorenie určitej bariéry postarajú tiež.

Vymeňte materiál

V lete je ideálny čas na to, aby ste umožnili vyniknúť svojej novej vinylovej podlahe. Zabudnite na hrubé koberce, ťažké prikrývky a iné hrejivé textílie. Vyskúšajte satén, ktorý jemne chladí. Vymeňte čo sa dá, veď nakoniec je to skvelý dôvod na zmenu štýlu miestnosti.

Dajte si do čaju ľad

Už len to, že ho vytiahnete z mrazničky by vám malo pomôcť. Ak si ho pridáte do osviežujúceho nápoja, malo by to zvýšiť efekt ochladenia. Ľad však môžete rozmiestniť aj po celej miestnosti. Vložiť ho na tanier, do nádob, fliaš, váz a nechať pôsobiť. Zvlhčuje a chladí.

Nečakajte však, že ochladenie bude prudké, čo nakoniec nie je ani pre vaše telo dobré. Optimálny rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou je 5 až 7 stupňov. Ak sa budete riadiť podľa našich rád, mať cez deň zatvorené okná a zatiahnuté rolety, určite sa v byte ochladí aj bez použitia klimatizácie, ktorá navyše zvyšuje aj náklady na energie. Vyskúšajte.

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email