Zo Štúrova do Šanghaja – rozhovor s klaunom Puss Antalom

ŠTÚROVO 9. marec2016 – Mnohí snívame ale málokto dokáže všetky svoje sny uskutočniť. No Antal Puss zo Štúrova sa svojich detských snov nevzdal. Od detstva vynikal medzi rovesníkmi svojou výškou a nakoniec ho beh udalostí priviedol až do cirkusovej arény, nie však hocijakej. Stal sa klaunom v medzinárodnom cirkuse Cirg Du Soleil Quidom.  
puss antal - klaun 3 20160309 1269679360

 
Narodil si sa v Štúrove, aký si bol ako dieťa?
Veľmi zlý. Mojim rodičom som dosť komplikoval život. Škola nepatrila medzi moje silné stránky a najviac ma zaujímal šport. V detstve som sledoval veľa cirkusových show v televízii, ale vtedy by som si ani nepomyslel, že to raz  bude moja budúcnosť.
Počul som, že si plával, behal, bicykloval. Bol si teda železný muž alebo triatlonista?
Po basketbale som sa začal venovať triatlonu. V behu som mal menšie úspechy, bol som členom Ostrihomského teamu a raz som skúsil aj súťaž Železný muž, ale kvôli zdravotnému stavu som s tým musel prestať.  
puss antal - klaun 4 20160309 2028158910
A ako sa z teba stal klaun?  
Po viacerých sklamaniach a striedaní pracovných miest som sa rozhodol, že je načase skúsiť šťastie v zahraničí, konkrétne v Londýne. Vybral som sa do sveta bez znalosti angličtiny a dva mesiace sa mi vôbec nedarilo. Mal som šťastie, že som mohol bývať u svojej sestry, ktorá mi finančne pomáhala. Nakoniec som dostal prácu pre jednu reštauráciu, kde som rozdával reklamné letáky na ulici. Pretože som vzrastom vysoký, každý deň sa pri mne zastavovali ľudia a chceli sa so mnou fotografovať.
puss antal - klaun 1 20160309 1665523365
Ako sa ti podarilo dostať do show v Cirque de Soleil Quidom ? Nechýbajú ti priatelia, domov a rodina?
Raz sa pri mne zastavila jedna Američanka a dohodli sme si, že jej neskôr zavolám. Priznám sa, papierik s telefónnym číslom som vložil do vrecka a celkom som na to zabudol až kým sme sa o dva týždne opäť nestretli na ulici. Pretože som nehovoril dobre po anglicky, zveril som tlmočenie môjmu priateľovi z detstva Klacsanovi Kristiánovi, ktorý žije v Londýne a vlastne takto bola odštartovaná moja cirkusová kariéra.
S týmto cirkusom som precestoval celý svet a spoznal mnohé národy a kultúry. Až keď je človek sám vo veľkom svete uvedomí si cenu domova. Podarilo sa mi dostať sa do Šanghaja kde ma očarila azijská kultúra. Po šiestich mesiacoch som sa vrátil do Londýna, kde som sa zoznámil Inou Shvelovou, tiež zo Šanghaja a kvôli nej som sa tam zase vrátil. Vzdal som sa aj zmluvy na film a účinkovania v cirkuse, ale z veľkej lásky nakoniec ostalo len sklamanie.
puss antal - klaun 5 20160309 1367024240
Uvažoval si niekedy o tom, že by si sa niekde usadil, alebo sa ti tento kočovný život páči?
V cirkuse nexistujú zastávky, veľa sa cestuje a ľudia mi závidia, aký som vraj šťastný. Ale ak mám byť úprimný, mne sa to nepáči.
puss antal - klaun 2 20160309 1722441611
Počul som, že sa o tebe vraví, že sa svoje úspech vďačíš  hlavne tomu že más mimoriadne silnú vôľu…
Za mnohé môžem ďakovať Luiemu, je to budhistický učiteľ a môj priateľ.  Pomohol mi nájsť seba samého.
Ale ak si niekto myslí, že veľa zarábam, nie je to pravda. Často žijem z mála peňazí a väčšinu utrácam na školu. Chcem sa stať učiteľom telocviku v Šanghaji. Myslím, že neexistuje krajšia práca ako keď človek odovzdáva svoje vedomosti iným ľuďom.
 
Telek Ludovit
Foto: fotoalbum Puss Antala

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email