Miss Spinner International 2017 – medzi finalistkami bude aj súťažiaca zo Slovenska

ŠTÚROVO 22. marec 2017 – Už piaty rok sa v Budapešti koná súťaž krásy pre ženy na vozíčku. Tento rok organizátori pozvali súťažiť aj dámy zo Slovenska. A hneď na prvý raz, spomedzi 50 mladých žien jediná, ktorá sa zo Slovenska prihlásila – Mária „Rius“ Kara – sa prebojovala do finále, kde bude spolu s ďalšími siedmymi finalistkami 8. apríla bojovať o titul Miss Spinner 2017.
maria rius kara 1 20170322 1995308728

Prinášame vám rozhovor s jedinou súťažiacou  Miss Spinner 2017, ktorá pochádza zo Slovenska, z obce Kamenný Most neďaleko od Štúrova.
 
Prečo si sa rozhodla zúčastniť sa súťaže Miss Spinner 2017?
Na vozík som sa dostala kvôli problémom, ktoré nastali pri mojom narodení. Roky sa snažím svojmu okoliu dokázať, že vozíčkari sú ľudia ako hocikto iný, že sú rovnakí ako ktorýkoľvek telesne zdravý človek. Pomyslela som si, že táto súťaž by mohla byť ďalším krokom k dosiahnutiu tohto cieľa
Ak som dobre informovaný, odvahu ti dodávala aj koordinátorka súťaže Andrea Bartalos, dodávala ti sebavedomie a pozitívnu energiu.
Rozhovor s Andreou mi naozaj veľmi pomohol, pretože okrem sebavedomia mi poskytla aj dobré rady. Ako vravela aj Andrea stratiť som nemala čo, veď žijeme len raz alebo, aby som použila svoje obľúbené motto, „Carpe diem“ (ži pre dnešok). Tak som sa teda prihlásila do Miss Spinner 2017.
Keď si poslala prihlášku, čakala si, že s tam stretneš s viacerými ženami zo Slovenska, že získaš nové priateľky?
Naozaj som čakala, že tu stretnem viac súťažiacich zo Slovenska a dosť ma prekvapilo, keď mi na castingu oznámili, že som jediná.  
maria rius kara 4 20170322 1328234853
Zoskupil sa okolo teba super tím, ktorí ti pomáhal dostať sa na casting do Budapešti. Myslím, že máloktorá zo súťažiacich má okolo seba hneď na začiatku ľudí z médií, či moderátora-speváka, a ak si dobre pamätám, cesta na casting bola dosť nezvyčajná.
Je to pravda nie každá, má pri sebe takých skvelých ľudí. A touto cestou sa im všetkým chcem poďakovať, že mi so všetkým pomáhajú a stoja pri mne.  
Ty si určite jediná zo súťažiacich, ktorá pracuje s mentálne postihnutými deťmi. Môžeš nám o tom  niečo povedať?  
Nie je to práca, je to môj život, či skôr činnosť na voľný čas, pretože už asi 7-8 rokov robím to čo ma baví a čo mám najradšej. Pracujem s mentálne postihnutými ľuďmi, ktorí vedia dať  oveľa viac lásky svojmu okoliu ako niektorí  „zdraví“ ľudia.
Aký bol casting a čo si myslíš o porote a o organizátoroch? Počul som, že aj miesto kde bol casting bolo výnimočné. Pokiaľ viem, finalistky čaká tábora kde sa budú pripravovať na svoj veľký deň
Casting bol fantastický, pre mňa je to jednoznačne nezabudnuteľný zážitok na celý život. Porota aj organizátori boli úžasní a strašne milí ľudia, pomáhali so všetkým s čím vedeli a celé sa udialo v jednej úžasnej kaviarni „Nem adom fel!“ kde pracujú ľudia s Downovým syndrómom a bola tam super atmosféra.
Teraz, keď už naisto vieme, že si jedna z finalistiek a čaká na teba fotenie a tábor v meste Tata, kde vás pripravia na finále chcem sa spýtať, čo očakávaš od tejto súťaže? Nebudeš sklamaná, ak by korunku získala niektorá iná súťažiaca?
Som veľmi prekvapená a veľmi sa teším, že patrím k tým šťastným, ktoré sa dostali do finále. Veľmi sa teším na fotenie a aj na tábor. A čo čakám? Veľa pozitívnych skúseností, určite to bude pre mňa nezabudnuteľný zážitok na celý život. A ak nedostanem korunku, sklamaná nebudem. Veď už to je pre mňa obrovská česť, že som sa dostala do finále.
Žena, ktorá dostane korunku – kráľovná – bude veľkým príkladom pre ostatné, symbolom, že aj ženy na vozíčku sú ozajstné ženy, že môžu byť krásne. Mala by byť motiváciou pre ženy, ktoré majú v sebe krásu, ale ešte nenabrali odvahu chopiť sa príležitosti a prejaviť sa.
Kráľovná by mala jednoznačne inšpirovať ostatné ženy, ktoré doteraz nezobrali odvahu a neprihlásili sa do súťaže. Treba to skúsiť. Stratiť naozaj nie je čo.
Na to aby žena zobrala odvahu a prihlásila sa na takúto súťaž, najprv sa musí zmieriť  so svojou situáciou ale byť si vedomá aj toho, že napriek tomu, že je na vozíku, je takisto dôležitou súčasťou života na tejto zemi. Mám pravdu?
V istej miere je to tak… áno, treba sa s tým zmieriť, alebo keď to vezmem z iného hľadiska tak nie, nesmieme sa s tým zmieriť, lebo potom budeme mať  menej inšpirácie na to aby sme to nevzdali a stále išli ďalej, hľadali ďalšie možnosti.
Si pekná a inteligentná žena, ktorá má rada hudbu, máš aj obľúbeného speváka a už si sa s ním aj stretla. Porozprávala by si nám, o koho ide?
Je to tak, milujem hudbu a môj obľúbený spevák je Peter Šrámek, chodím na jeho koncerty a už sme sa aj niekoľkokrát stretli osobne, z čoho mám veľkú radosť, pretože si myslím, že Peter je úžasný človek s veľkým srdcom a pekným hlasom. Podľa mňa je NAJLEPŠÍ a som hrdá na to, že môžem patriť k jeho fanúšikom.
maria rius kara 3 20170322 1691193307
Ako si na tom s chlapcami? Je  ťažké nájsť  takého, ktorý rešpektuje že si na vozíku, ale napriek tomu ho to neodradí?
No veru nie je to ľahké ale nemyslím si, že iba pre vozičkárky. V dnešnej dobe s tým majú problém všetky ženy. Nie je ľahké nájsť toho pravého, ale myslím, že čím je to ťažšie, o to je ten vyvolený potom vzácnejší.
 
Ďakujem za rozhovor
Telek LUDOVIT

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email