Tomáš Šukola– moderátor, spevák a spoluorganizátor hudobných podujatí

Začal ako moderátor a dnes je spoluorganizátorom mnohých úspešných kultúrnych podujatí. Prinášame vám rozhovor s talentovaným a sympatickým spevákom a  moderátorom, Tomášom Šukolom zo Svodína.
tmas sukola 1 20170401 1378567507

Spomínaš si, kedy si stál prvýkrát s mikrofónom v ruke na javisku?
Javisko milujem od detstva. Nie som si istý, či sme v tom čase vôbec používali mikrofóny… Páčila sa mi disciplína, s ktorou sme sa dlhodobo pripravovali na pár minútové scénky. Úspešné predstavenia boli – a dodnes sú – len výsledkom tvrdej práce!
V roku 2011 ma občianske združenie TUMULTUS poverilo kompletným moderovaním letného festivalu. Bola to prvá veľká udalosť, na ktorej som pochopil dôležitosť správnej koordinácie programov.
V súčasnosti sa mnohých spoločenských podujatí. Ako dlho sa aktívne venuješ spevu?
V úlohe moderátora, či koordinátora, som určite skúsenejší, než v úlohe speváka.  V mojom poslaní je však dôležité precítiť emócie účinkujúcich umelcov. Drvivá väčšina mojich aktivít je zameraná na podporu hudobných talentov. To je dôvod, prečo beriem spev tak vážne! Momentálne som už tretí rok študentom základnej umeleckej školy v Hurbanove.
tmas sukola 5 20170401 1382283876
Aké šance na úspech majú podľa teba mladé hudobné talenty?
Žiaľ, len veľmi malé percento nádejných mladých hudobníkov sa v dospelosti uživí hudbou. K dosiahnutiu úspechu nestačí len osvojiť si umelecké zručnosti. Nemenej dôležité sú skúsenosti nadobudnuté v teréne a dobrý marketing. Organizátori kultúrnych spoločenských podujatí uprednostňujú vo veľkej miere známych zahraničných interpretov pred domácimi talentami, čo tiež neprispieva k rozletu pôvodnej hudobnej tvorby. Na druhej strane, mnoho kapiel zanikne práve preto, že ich vystúpenia začnú byť žiadané, a oni sa z rôznych dôvodov nezhodnú na spolupráci.
Zdá sa, že sóloví speváci to majú dnes oveľa ľahšie ako kapely. Dokonca v mnohých prípadoch vystupujú na playback. Ako hodnotíš tento trend?
Vystúpenia naživo sú bez pochyby najhodnotnejšie! Osud kapely však ovplyvňuje mnoho faktorov a životných situácií jej členov. Ktorýkoľvek z nich môže mať zlý deň, chorobu, či problém, čo sa okamžite odrazí na úrovni vystúpenia.
Kvalitné hudobné podklady sa nikdy neunavia a spevákovi dovoľujú sústrediť sa na samotný umelecký prednes. Pri svojich vystúpeniach tiež často používam podklady. Na našej hudobnej scéne je veľa nadpriemerných spevákov a formácií, ktoré si zaslúžia väčšiu mediálnu podporu. Určite by to ocenili aj poslucháči, diváci a návštevníci kultúrnych podujatí.
Čo však zásadne neuznávam, je vystupovanie na playback. Považujem to za zavádzanie publika, a je až zarážajúce, koľko interpretov sa ním slušne uživí.
tmas sukola 3 20170401 2058247508Zúčastňuješ sa aj na dobročinných udalostiach. Začiatkom marca si sa v roli moderátora predstavil na benefičnom koncerte zorganizovanom pre trojročné dievčatko trpiace leukémiou. Čo ťa priviedlo k dobročinnosti?
Dobročinnosťou a súdržnosťou môžeme zmierniť rany osudu, ktoré dopadli na našich blížnych.  Vo víre vlastných starostí často zabúdame na silu dobra, zakorenenú hlboko v našich uponáhľaných srdciach. Stretnutia, na ktoré ľudia prichádzajú s ochotou pomôcť sú pre mňa posvätné a všetka česť organizátorom, ktorí nezištne obetujú svoj čas na usporiadanie takýchto udalostí!
tmas sukola 2 20170401 1303460587Zdá sa, že rok 2017 bude bohatý na kultúrne podujatia. Máš už niekde dohodnuté vystúpenia?
Viacerí organizátori ma už poctili svojou dôverou, niektorí ma poverili aj zostavením kultúrneho programu podujatia. V klasickom retro štýle sa stretneme 30. apríla v obci Kravany nad Dunajom na tradičnej udalosti „Nech žije 1. Máj!“, v úlohe moderátora sa predstavím na XII. Festivale vína 12. – 13. mája, na oslave dní obce Imeľ 24. júna, 8. júla vystúpim aj na Medzinárodnom Festivale a súťaži vo varení kohútieho perkeltu v obci Kameničná, 11 – 12. augusta budem moderátorom Dní obce v Plášťovciach. Začiatkom októbra sa predstavím na Gastrofestivale v Modranoch.
Vopred sa veľmi teším na príjemné stretnutia s návštevníkmi podujatí a všetkým čitateľom Štúrovčana prajem krásny rok plný nevšedných kultúrnych zážitkov!
 
Ďakujem za rozhovor
TELEK LUDOVIT
Fotografie z archivu Tomáša Šukolu

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email