To, že ľudia nečítajú nie je pravda – rozhovor so spisovateľkou Táňou Keleovou-Vasilkovou

ŠTUROVO 8. jún 2016 – Začiatkom mája sme v Mestskej knižnici v Štúrove privítali najúspešnejšiu slovenskú autorku literatúry určenej predovšetkým ženám, Táňu Keleovú-Vasilkovú. Charizmatická spisovateľka, sršiaca optimizmom a životnou energiou sa so svojimi obdivovateľmi zhovárala o svojej tvorbe a životných postojoch a po skončení besedy súhlasila s rozhovorom pre náš portál.
tana keleova-vasilkova 1 20160608 1395524475

Aký to bol pocit keď vám vydali prvú knihu?
Úžasný! A o to viac, že na tú chvíľu, keďže vydavateľstvá nechceli vydať môj debut, som čakala tri roky. Keď som potom videla moju knižku vo výklade kníhkupectva, rozplakala som sa od radosti.
Čo robíte, keď práve nepíšete?
Neskutočne veľa krásnych vecí. Okrem toho, že sa starám o domácnosť a rodinu, zabezpečujem tisíce drobností, aby všetko fungovalo tak ako má, užívam si veci, ktoré mám rada. Hrávam s manželom pravidelne bedminton, chodievame do sauny a plávať, stretávame sa s priateľmi, cez víkend oduševnene chalupárčime, v lete cestujeme po Európe… a každý deň si nájdem čas aj na čítanie.
Rada čítate fantasy literatúru, neskúsili ste nejakú aj napísať?
Samozrejme, že ma to trocha láka, ale človek by mal poznať svoje miesto a svoje hranice. Myslím si, že až takú bujnú fantáziu ako autori fantasy príbehov nemám – čo mi je aj trocha ľúto. No o to viac ich obdivujem.
tana keleova-vasilkova 1 20160608 1721347240
Viete si predstaviť život bez písania kníh?
Život je beťár a nikto z nás nevie, čo mu prinesie. Môže sa stať, že z nejakých príčin budem musieť prestať s písaním. A hoci by som bola smutná, a veľmi, pretože písanie je mojou silnou súčasťou, musela by som to prijať. Verím však, že by som sa nestratila. Niečo by som si našla.
Ktorá z kníh čo ste napísali vám najviac prirástla k srdcu?
Každú knižku, keď dopíšem, milujem! Teším sa, že je ukončená, cítim nádhernú spokojnosť a radosť, previazanie s jej hrdinami. Ale mám svojich favoritov: medzi ne patria Túžby, Julinkina pekáreň a Modrý dom.  
A najobľúbenejšia kniha od iného autora?
Všetko od Joy Fieldengovej.
Už ste niekedy boli v Štúrove, alebo je toto prvý raz? Páčilo sa vám tu?
Bola – na školskom výlete. Štúrovo je čarovné mesto so svojskou atmosférou, myslím si, že sa ho oplatí navštíviť.
 
Ďakujem za rozhovor

Marta Mesárošová, Štúrovčan.sk

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email