Narodil sa v Taliansku, žije v Maďarsku, spievať bude v Štúrove – Erox Martini

ŚTúrovo 12. júl 2016 – Vedel som, že keď sa s Eroxom Martinim opäť stretneme budeme sa mať zase o čom zhovárať a ani teraz som nebol sklamaný. Úprimný, trochu uličnícky pôsobiaci, spievajúci ľúbostné piesne, ktoré lámu ženské srdcia. Pochádza zo Sicílie a za zdanlivou ľahkosťou jeho hudby sa skrývajú hlboké city.
erox martini 1 20160713 2029346864

 
Povedz mi niečo o sebe…
Narodil som sa na Sicílii v Taliansku. V 13 rokoch som začal hrať na klavír, spieval som spočiatku známe talianske hity a na populárnom festivale v San Reme som sa umiestnil na piatom mieste.
Ako si sa dostal do Maďarska, a ako došlo k tomu, že si sa tu usadil?
To som mal asi 25 rokov. Mám pocit, že to nebol môj nápad, ale bolo to napísané v mojej knihe osudu. Vždy som bol presvedčený, že v živote neexistujú náhody. Ako dvadsaťtri -ročný som sa v Miláne stretol s krásnou maďarskou dievčinou, ktorá bola o tri roky staršia ako ja. Po dvoch rokoch spolužitia prišli sme do Budapešti a v Bazilike Sv. Štefana bola svadba. Bolo mi súdené usadiť sa v Maďarsku a tu rozvinúť svoju spevácku kariéru. V priebehu týchto rokmi som zažil veľa pekného, ale samozrejme aj negatívneho, ako napríklad súdny spor s matkou môjho syna. Ale radšej o pozitívnych veciach. Nikdy by som si nepomyslel, že práve v Maďarsku sa splnia moje detské sny. Zlaté a diamantové albumy, viac ako 5 000 koncertov po celom svete. Je za tým veľa práce a veľa obetí, ale som rád, že sa mi to podarilo.
erox martini 5 20160713 1617302122
Po rozvode s manželkou si ostal v Maďarsku, prečo si sa nevrátil do Talianska?
Po rozvode som začal vystupovať v Moulin Rouge, po nociach som spieval v rôznych baroch, ale po čase ani to nestačilo. A práve v tej chvíli prišla možnosť účinkovať v televíznej show show Kifutó, kde som spieval pieseň od kamaráta Erosa Ramazzottiho – L’Aurora a získal som cenu divákov. Potom ma začali volať hrať naživo, tri turné som spravil so skupinou Apoštoli, hral som s nimi v roku 1998 v Budapešti v Športovom areáli a spolu so spevákom Demis Roussosom. Neskôr som účinkoval v rôznych televíznych zábavných hudobných programoch, účinkoval som v Divadle Komédia na operetnom galavečeri pri príležitosti osláv storočnice futbalu, čestným hosťom tam bol Michel Platini. V tých dňoch sa stávalo, že to bolo 4-5 koncertov denne. Potom prišiel čas, aby som začal premýšľať nad založením rodiny. Stretol som ženu, ktorá sa stala matkou môjho syna Mária. Ja som túžil po synovi, pre ňu bolo dôležité uloviť známeho speváka. Nakoniec mi ostal syn, ktorého odvtedy sám vychovávam.
erox martini 2 20160713 1073682716
Nebolo ťažké získať si maďarské publikum?
Nemám dôvod sťažovať sa, pretože som našiel skvelé publikum. Počiatočné ťažkosti mi pomohli prekonať ľudia čo vždy stáli po mojom boku a verili mi. Hoci v posledných rokoch cítim, že veľa ľudí sa zmenilo a pribudlo závisti a zloby. Ale ti čo boli doteraz mojimi priateľmi nimi ostali a vzájomne sa rešpektujeme.
Bolo ťažké sa naučiť po maďarsky a prispôsobiť sa životu tu?
Ľudia v Maďarsku sú veľmi dobrosrdeční, plní dobrých úmyslov, pripravení pomôcť. Žijem v Maďarsku už viac ako polovicu života. Tu sa narodil nielen môj syn, ale zrodil sa tu aj môj úspech v hudbe. Nebolo ľahké získať občianstvo, musel som si naštudovať dejiny, národné sviatky a mnoho ďalšieho. Podľa priateľov, málo ľudí čo sa tu narodili, by zvládlo tento test. Maďarské občianstvo som získal začiatkom leta 2001. Mám dvojité občianstvo, mám tu syna a hoci často navštevujeme Sicíliu, tu je naša prítomnosť a naša budúcnosť.
erox martini 3 20160713 2088181556
Ale je tu aj niečo čo sa mi nepáči. Bol som nešťastný, keď som zistil, že existuje obrovský rozdiel medzi dvoma národmi vo vnímaní vzťahu medzi mužmi a ženami. Mám pocit, že ľudia v Maďarsku nechápu, že na Zemi nič nie je dokonalé. Ak sa dvaja ľudia naozaj navzájom milujú, mali by sa držať bok po boku, spolu s chybami i cnosťami. Nemožno povedať, že v Taliansku neexistuje rozvod, ale ten si vždy veľmi dobre rozvážia. Rodina je tu veľmi dôležitá, posvätná.
erox martini 4 20160713 1552874095
Si jediný, kto vie spievať piesne v taliančine a maďarčine. Ktoré sú tvoje obľúbené?
Je ich viac. Úplne prvá pieseň bola od skupiny Apoštoli – Neviem žiť bez teba. S Demjénom som spieval Ako môžem žiť bez teba, od Charliho Pozrieť sa na oblohu, veľký úspech vo Francúzsku mala Smutná nedeľa od Seress Rezsőa.
A samozrejme aj moje vlastné piesne. 24. marca 2000, vyšlo moje prvé CD Farby Dell ‚Amore – Farby lásky. Koncom roka 2001 vyšiel môj druhý album – Cour Siciliano, tretí začiatkom roka 2003, za ten som získal svoju prvú zlatú platňu.
Nesmiem vynechať ani slávny videoklip Donna Presidente, ktorý vyšiel v čase vstupu Maďarska do EU. Text mi napísal môj priateľ Eros Ramazzotti, s ktorým sa poznáme už od mojich 20 rokov a ak treba navzájom si pomáhame.
erox martini 6 20160713 1536691659
Ak chcete zažiť kúsok romantiky, so spevákom s talianskou dušou a maďarským srdcom, máte príležitosť v stredu 13. júla večer na pešej zóne v Štúrove. O 20:00 na nás čaká Erox Martini a jeho prekrásne piesne.
 {youtube}ncDd5Ed7xyg{/youtube}
 
Telek Ludovit
Foto: Archiv Erox Martini

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email