Rozhovor s Dr. Mihályi Rékou právničkou a speváčkou skupiny Group’n’Swing

Štúrovo 16. august 2016 – Šarmantná, priateľská a talentovaná Mihályi Réka, vystupovala začiatkom leta so skupinou Group’n’Swing v Štúrove a po vystúpení poskytla portálu Štúrovčan.sk rozhovor.
mihalyi reka 1 20160816 1323424297

Si rodená  štúrovčanka,  ale od kedy bývaš v Budapešti, asi tak často nechodievaš domov. Nechýba ti Štúrovo?
Zvyknem chodiť domov aby som si vychutnala domáce jedlá mojej mamy,  ale času je málo, mám veľa práce a aj s kapelou máme niekedy cez víkend koncerty. Ak nemám čas prísť domov, tak mama a sestra prichádzajú za mnou aby sme cez víkend mohli byť spolu.
Ako si prišla na nápad vydať detský album MASNI a POCÓ ?
Nápad som dostala pred  ôsmimi rokmi. Moja mama je pedagogička v materskej škôlke a ja som ako dieťa veľmi rada bola medzi ostatnými deťmi. Spievali sme spolu a verila som, že raz sa mi môj sen o tom, že naspievam detský album, splní.  Samozrejme, ako pri všetkom, aj tu boli prekážky, ktoré bolo treba prekonať, ale mala som osem rokov aby som si premyslela, čo chcem spievať. Vlani v decembri sa môj sen konečne splnil a môj detský album v Maďarsku vyšiel.
mihalyi reka 1 20160816 1042823720
Bude premiéra a krstenie tohto albumu aj v Štúrove?
Je to veľmi dobrá otázka, ale myslím, že to závisí len od Štúrova, či ma pozvú aby som zaspievala. Rada prídem zaspievať a pokrstiť album aj v Štúrove
Más doktorát ale málo ľudí vie aký…
Som doktorka práv. Školu som skončila v roku 2005 a odvtedy pracujem ako právnička. Pracujem iba v kancelárii, nie som advokátka, nikoho neobhajujem, lebo to by som časovo nestíhala.
Ako ide dohromady práca právničky a umenie?
Moja práca je ťažká a človek sa občas potrebuje odreagovať. V tom mi pomáha umenie a spev. Občas je problematické odísť z práce kvôli koncertom, ale doteraz sa mi to vždy podarilo tak zosúladiť, že kvôli zamestnaniu som ešte nemusela zrušiť koncert a všetko sme načas stihli.mihalyi reka 2 20160816 1483616807
 
 
 
 
 
Je ťažká premena z právničky na speváčku? Videl som, že v Štúrove ti to na pódiu išlo veľmi dobre a táto skvelá atmosféra sa preniesla aj na publikum.
Nemusím chodiť do fitnes centra vystúpenia sú mojím športom. Snažíme sa zosúladiť s ľuďmi, ktorí prišli na náš koncert, preniesť na nich dobrú náladu, aby zabudli na problémy – že možno mali zlý deň, že sa nepohodli so šéfom, alebo manželkou, že sa im niečo nevydarilo tak ako chceli –  chceme aby na našom koncerte zabudli na starosti a po koncerte sa spokojne vrátili domov a pozerali sa na svet optimistickejšie.  
mihalyi reka 3 20160816 1806335680
Ja sama, keď vymením kostým právničky za šaty speváčky, stanem sa celkom inou Rékou, Rékou, ktorá sa na pódiu cíti ako ryba vo vode.  Ako keby v jednom tele sídlili dve duše. Obidve sú Réka, ale každá má iný charakter. Jedna je pracovitá ako včela a druhá veselá a hravá. Keď začne hrať hudba  všetko zapadne na svoje  miesto a ja spievam, som speváčka.  A potom  zídem dole a opäť som právnička.  
mihalyi reka 4 20160816 1371785657Ty si prvá speváčka zo Štúrova a zo Slovenska, ktorá získala hudobnú cenu v  Maďarsku. Je nejaký rozdiel v tom, keď ťa požiadajú o rozhovor v Maďarsku a na Slovensku?
Ďakujem, dobre sa to počúva.  Na mnohých miestach v Maďarsku ma žiadajú o interview, ale tu doma je to celkom iné. Na Slovensku ma poznajú, vedia kto som a to sa potom  dá cítiť aj na rozhovore.
Keď ste sa s kapelou zúčastnili Eurovizie v Maďarsku s piesňou Ridikül, mysleli ste si, že táto pieseň bude taká populárna?
Rozhodli sme sa zúčastniť súťaže, lebo sme vedeli, že máme dobrú pesničku a chceme ju predstaviť. Boli sme radi, že sa páči obecenstvu a aj porote a že sme sa dostali až do finále.
mihalyi reka 6 20160816 1158492961
Čo vás motivovalo prihlásiť sa aj druhýkrát na Eurovizion festival v Maďarsku,  kde sa vyberá pieseň, ktorá bude reprezentovať Maďarsko na medzinárodnej Eurovízii?
Každá kapela potrebuje robiť aj niečo iné ako koncertovať.  Vďaka tejto súťaži sa dostaneme ešte bližšie k ľuďom, možno aj preto lebo ju vysiela aj televízia. Píšeme piesne, ale je málo možností zúčastňovať sa súťaží. Rozhodli sme sa opäť skúsiť Eurovizion a sme radi, že zo 650 piesní  sme sa dostali do prvej 20-tky.
Aké to je byť jedinou dámou medzi deviatimi  mužmi? Ako sa k tebe chlapci správajú?
Dá sa to vydržať, sme často spolu. Niekedy sa správajú  ako by som im bola sestra, alebo sesternica, alebo ich mama, alebo dievčatko zo susedstva.  Náš vzťah je veľmi rôznorodý, ale v každej situácii ma strážia ako maľované vajíčko. Sme ako jedna veľká rodina, tento rok sme oslavovali 10. Výročie. Ja som s nimi od roku 2009 a od prvého okamihu sa cítim ako člen tejto rodiny. Chodievame spolu na výlety, zvyknem strážiť ich deti.
mihalyi reka 5 20160816 1395713628
Povedala si, že zvykneš strážiť ich deti. Smiem sa spýtať, kedy príde čas, že chlapci budú strážiť tvoje dieťa. A nebojíš sa, že to veľmi zmení tvoj život?
Dúfam, že to bude čím skôr. Teším sa, že raz budem matkou. A zmeny sa nebojím,  je  normálne, že sa potom nejaké veci zmenia.
Takže môžem povedať, že už si našla svojho vyvoleného?
Áno pred 12 rokmi.
Ďakujem za rozhovor
Telek Ludovit
Fotografie: album Dr. Mihályi Réky

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email