Maďarský umelec, spevák a skladateľ Majsai Gábor bude spievať v Štúrove

ŠTÚROVO 7. október 2016 – Jeden z kráľov swingu, Gábor Majsai, ktorý cestoval po celej Európe a hral s Four Tops, James Brownom alebo Modern Talking, bude v sobotu 8. októbra 2016 vystupovať v Štúrove. Bolo to už dávno, čo som sa s ním prvýkrát stretol. V meste Sajóörsi, svoj prvý televízny rozhovor som robil práve s ním a bol pripravený lepšie ako ja. Mal som trému, bol som nervózny, ale nakoniec som svoje prvé interview zvládol. Teraz, pred koncertom v Štúrove som  ho opäť požiadal o rozhovor.  
gabor majsai 3 20161007 1372435220

 
Spoločne s Cserháti Zsuzsanou  ste cestovali po Európe a spievali spolu  Aké to bolo pracovať s ňou?
Bola to veľká škola pre nás všetkých, navštívili sme veľa  krásnych miest. Od  Cserháti Zsuzsi som  sa veľa naučil. Mali sme rovnaký hudobný vkus a keď som spieval s ňou, bolo to veľmi povznášajúce. Okrem toho v skupine sa,  v tej dobe v Európe, najprominentnejší hudobníci zišli.
Ako sa vám pracovalo s medzinárodnými hviezdami? Ste ešte s niektorými v kontakte, alebo máte nejaké spoločné fotografie?
Bola to pre mňa skvelá skúsenosť vidieť zblízka, ako „veľkí pracujú, ale bohužiaľ, nemám žiadne  fotografie. V tých časoch nebolo obvyklé chodiť s fotoaparátom vo vrecku, takže ma obohacujú iba spomienky na stretnutia či rozhovory.  
Potom, niekedy na začiatku 90. rokov ste vy, Ferenc Muck a ešte niekoľko iných založili kapelu  Besenyő Blues Band. V roku 1993 ste  vyhrali prvý pop-rockový  festival. Napadlo vám niekedy, že piesňou Staré auto (Öreg járgány ) sa začne vaša cesta k úspechu?
Keď urobíte skladbu, stačí sa sústrediť na hudbu, a nie na to, čo sa stane, keď to zahráte. Tento festival bol,  možno našťastie, v čase keď v porote neboli celebrity, ale výborní muzikanti, napríklad. Frenreisz, Presser, Szigeti, Laszló Benkő atď. a hodnotili našu  hudbu. Avšak naozaj som nečakal, že túto pieseň bude publikum milovať ešte aj po dvadsiatich rokoch.
Na žiadosť vydavateľa sta naspievali piesne Toma Jonesa. Tento album  sa  volal  Môj priateľ Tom  Jones. Bol to váš prvý sólový album. Prečo práve tento názov?
Môj hlas pripomína tohto waleského speváka, takže vznikol nápad aby „maďarský Tom Jones“ naspieval Tom Jonesove piesne, ktoré vydala gramofónová spoločnosť  PolyGram.
gabor majsai 2 20161007 1687284463
Od tej doby sa to neustále spomína. Viem, že  v Maďarsku vyšiel životopis  Toma Jonesa, vy osobne ste sa s ním niekoľkokrát stretli a keď naposledy vystupoval v Maďarsku išli ste spolu na večeru. Čo na ňom najviac obdivujete?  
Je to profesionálny spevák, muž pre ktorého hudba znamená život. Dokonca aj teraz, viac ako sedemdesiatročný, spieva naživo bez playbacku. Má mimoriadny hlas, takže mi vôbec nevadí, keď ma ľudia k nemu prirovnávajú len netreba zabúdať, že ja som Gabor Majsai.
Počul som, že keď ste spolu  filharmonickým orchestrom v Miskolci spievali skladbu  Delilah, Tom  Jonas sa vyjadril, že spievate lepšie ako on a navrhol aby ste sa prihlásili do amerického X Factoru, skúsiť šťastie vo svete. Ak ste dostali takú príležitosť od takého skvelého speváka, prečo ste to nevyskúšali?
Bolo to od neho pekné a som šťastný, že to povedal, ale nespievam lepšie ako on.
Keď poviem, Tom Jones, na čo si spomeniete?
Samozrejme na román slávneho Fieldinga, ale väčšinou na životnú energiu, večnú mladosť a vynikajúceho speváka.
gabor majsai 1 20161007 1358399185
Boli ste členom skupiny Favágók,  ako sa vám navzájom spolupracovalo?
Veľmi dobre lebo tam všetci priniesli do kapely svoj vlastný štýl, ktorý vytvoril zaujímavý mix toho, čo charakterizuje tzv. „nový  štýl“. Humor hral hlavnú úlohu a koncertmi sme žali nezabudnuteľné úspechy.
Ako  ste dostali pozvanie do filmu Üvegtigris  (Sklenený tiger), kde ste zaspievali nezabudnuteľnú  melódiu a aj mnohým kresleným postavám ste prepožičali svoj hlas?
Hudobný skladateľ Laszló Dés  ma požiadal, aby som spieval pieseň vo filme Üvegtigris, pretože cítil, že tá pieseň ako keby bola napísaná pre mňa.
Váš sólový album v roku 2006 sa volal Poker, a od tej doby viacero vašich albumov získalo Zlatú platňu.
Je to pre umelca dobrý pocit, keď jeho album získa Zlatú platňu, možno aj preto lebo u nás swingová hudba  nie je taká populárna ako iné hudobné žánre.  A v dnešnej dobe, keď si každý môže cez internet stiahnuť akúkoľvek hudbu, je málo ľudí, ktorí kupujú albumy a preto ďakujem všetkým, ktorí si kúpili tie moje. Bez nich by som toto vzácne ocenenie nezískal. A chcem poďakovať aj ľuďom, ktorí prídu na moje koncerty a spolu so mnou spievajú moje piesne. Aj kvôli nim som sa rozhodol vydať  ďalší album, aby som urobil radosť všetkým, ktorí si vážia moje umenie.
V sobotu budete  vystupovať na Štúrovskom jarmoku, čo budeme od vás počuť na tomto koncerte?
Najprv sa chcem poďakovať organizátorom, že na mňa mysleli a pozvali ma.  Chcem zaspievať pár hitov z každého môjho albumu a verím, že vystúpenie v Štúrove bude nezabudnuteľný zážitok pre mňa aj pre štúrovčanov.  Stretneme sa sobotu v Štúrove o 17.30  na parkovisku pri kompe.
 
 
Telek Ľudovít
Foto: Majsai Gábor archiv

Related Posts

Ad Widget

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook
RSS
Follow by Email